‘Zitten is het nieuwe roken’.
De kop van een krant, enkele jaren terug.
De aanleiding? Onderzoek toonde aan dat zitten ongezonder is dan veel mensen denken. En linkte de hele dag zittend op kantoor doorbrengen aan een hoger risico op
- lagerugpijn
- diabetes
- hart- en vaatziekten
- zwaarlijvigheid
- vroegtijdig overlijden
Geen wonder dat de krant de vergelijking maakte met roken.
Toch zijn er vandaag de dag nog veel mensen die voor hun werk urenlang achter hun bureau zitten. Ook in de bouw. Want niet iedereen staat de hele dag op de werf.
Hebt u medewerkers die vooral op kantoor werken? Dan wilt u ongetwijfeld weten hoe zij bovenstaande kwalen kunnen voorkomen. Deze drie tips bieden hulp.
Tip 1: zit op de juiste manier aan uw bureau
De zithouding van uw medewerkers is misschien wel de belangrijkste oorzaak van talrijke gezondheidskwalen. De aanpassingen aan de volgende bureau-onderdelen helpen hen aan de juiste houding:
- de bureaustoel: verstel uw stoel zodat uw onderrug ondersteuning krijgt en de hoek tussen uw romp en bovenbenen ongeveer 90 graden bedraagt.
- de tafel: zet de tafel op een hoogte die uw armen ondersteunt en u tegelijk een rechte rug bezorgt.
- het beeldscherm: pas de schermhoogte zo aan dat u tijdens het werken lichtjes naar beneden kijkt. De bovenkant van het scherm mag niet boven uw ogen komen.
- de muis en het toetsenbord: zet het toetsenbord in de buurt van de muis en recht voor het scherm, zodat u niet de hele tijd schuin moet kijken. Zeg uw medewerkers dat ze hun muishand beter wat vaker bewegen.
De afbeelding hieronder maakt alles duidelijker.
Tip 2: laat uw ogen uitrusten
Behalve rug, nek en schouders zijn ook ogen geen grote fan van langdurig zitten. Vooral langdurig naar een computerscherm staren, is een grote boosdoener.
Om vermoeide ogen te voorkomen, is afwisseling belangrijk. Tip voor uw medewerkers: kijk af en toe eens naar buiten.
Tip 3: beweeg wat mee
Het is al mooi als uw medewerkers af en toe opstaan, maar nog mooier als ze ook meer bewegen. De werkgroep Kantoor van de Vlaamse Ergonomie Vereniging geeft enkele richtlijnen:
- Sta om de 30 minuten eens recht.
- Probeer op een dag zo’n 45 minuten te bewegen.
- Geef uw medewerkers verstelbare bureaus, zodat ze kunnen kiezen of ze zittend of staand werken.
Zoek beweging vooral niet te ver. Een koffie of glas water gaan halen, stretchen, staand vergaderen of een wandeling na de lunch: allemaal perfect te doen met weinig moeite.
Minder kans op ziekteverzuim
Een veiligere Belgische bouwsector? Die kenmerkt zich door medewerkers met een betere zithouding die hun ogen laten rusten en meer bewegen. Want zo daalt het risico op ziekteverzuim en wordt uw kantoor een veiligere werkplek.
Ondertekende u ons veiligheidscharter nog niet? Doe het dan nu. Zo toont u uw collega-aannemers dat veiligheid in de bouw ook u nauw aan het hart ligt.