Veiligheidscoördinatie bij de afwerkingsberoepen

Bram Schittecatte
1 oktober, 2019

Als schilder/schrijnwerker/stukadoor/parketteur kom je vaak op werven terecht waar verschillende aannemers werken uitvoeren, en dus de regels rond veiligheidscoördinatie van toepassing zijn. Wij legden ons oor te luister bij Jean-Pierre Van Lier, voorzitter van VC-CS, de beroepsvereniging voor veiligheidscoördinatoren in de bouwsector. En die had heel wat interessants te vertellen over veiligheidscoördinatie.

Stukadoor

"Coördinatieproblemen tussen verschillende aannemers worden vaak onderschat", zegt Jean-Pierre Van Lier, die zelf ook als veiligheidscoördinator de kost verdient. "Denk aan het klassieke voorbeeld van een schilder of schrijnwerker die ter plaatse komt en moet vaststellen dat de aannemer die voor hem aan de slag was, alle collectieve beschermingsmiddelen heeft weggenomen. Balustrades, afdekkingen van trapgaten, stellingen …"

Communicatie

"Zulke situaties zijn terug te leiden tot een gebrek aan communicatie tussen de verschillende aannemers. Vandaar dat communicatie mijn stokpaardje is. Ik pleit ervoor om alle aannemers al zo vroeg mogelijk rond de tafel te brengen, om onderling informatie uit te wisselen. Alleen op die manier kunnen een goede werkplanning en een degelijk veiligheids- en gezondheidsplan opgemaakt worden."

Opfrissing van het KB nodig

Soms beschouwen aannemers de verplichtingen in het kader van het KB tijdelijke of mobiele bouwplaatsen als een administratieve last. Iets waar Jean-Pierre Van Lier begrip voor heeft. "De wetgeving over veiligheidscoördinatie is aan een opfrissing toe. Door alle uitzonderingsregels die in de loop der jaren toegevoegd zijn, is het een ondoorgrondelijk geheel geworden."

Wetgeving

"Wij proberen met onze beroepsvereniging al jaren om alle betrokken partijen rond de tafel te krijgen om het KB tijdelijke of mobiele bouwplaatsen te herschrijven."

"Een van de zwaktes van het bestaande KB is het feit dat de huidige regelgeving vaak te complex is voor werven van beperkte omvang."

Keukenbouwer en stukadoor

"Neem nu het voorbeeld van een woning waar een nieuwe keuken geplaatst wordt. Wanneer enkel een keukenbouwer en een stukadoor ter plaatse moeten komen, dan zijn de regels rond veiligheidscoördinatie reeds van toepassing, met alle bijhorende verplichtingen."

"Ik pleit ervoor om het bestaande systeem te vereenvoudigen om te komen tot een meer realistisch systeem."

"Het lijkt me bijvoorbeeld zinvoller om aannemers op werven van beperkte omvang een veel kortere opleiding te laten volgen, waarbij ze de basisprincipes van veiligheidscoördinatie aangeleerd krijgen en leren welke gegevens ze met elkaar moeten uitwisselen."

"Ook de procedure moet eenvoudiger. Ik ben trouwens vragende partij om hierover met de verschillende beroepsfederaties rond de tafel te zitten."

Bekijk reacties ( )