Voorzie in collectieve veiligheidsmiddelen
De volgende stap: collectieve preventiemaatregelen nemen. Enkele goede praktijkvoorbeelden:
- vaste steiger: de beste dakrandbeveiliging, als hij leuningen van 1 tot 1,2 meter hoogte heeft. Scherm ook de puntgevels goed af.
- leuningsystemen: er bestaan verschillende soorten, van een leuningsysteem met boutverankering tot een hang- of bakgootsysteem. Ook hier zijn leuningen belangrijk.
- vangnetten: vooral relevant in de industriebouw. De netten worden dan onder de betonspanten gehangen. Belangrijk: reken genoeg plaats onder het net, zodat dat kan meegeven bij een val.
- hoogtewerkers: niet zeker of uw werknemer een veiligheidsgordel moet dragen? Kijk het na in de gebruiksvoorschriften van de hoogtewerker.
Er zijn ook persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsharnas of verplaatsbare verankeringen. Al vraagt de wet wel dat u eerst focust op de collectieve middelen.
Let op: voor al deze beschermingsmiddelen gelden er een heleboel normen. Deze brochure geeft u een overzicht (pagina’s 14 tot 17).
Let op voor gezondheidsrisico’s
Denkt u dat het ophoudt bij veiligheidsrisico’s? Think again. Uw dakwerkers krijgen ook te maken met gezondheidsrisico’s. Hieronder sommen we er een paar op, met oorzaak én mogelijke oplossing:
- zware lasten = rugklachten
oplossing: werken met een ladderlift of hijskraan
- lawaai van een cirkelzaag = gehoorschade
oplossing: gehoorbescherming dragen
- giftige stoffen zoals asbest of lood = longproblemen
oplossing: ademhalingsbescherming of stofmaskers en handschoenen dragen, en soms een wegwerpoverall
- hoge tijdsdruk = stress
oplossing: check stress op de werf