Veilig werken op het dak: levensreddende tips

Wim Deloof
25 maart, 2020

Veilig werken op het dak: levensreddende tips

Werken op een dak: het is een zware stiel. Wist u dat het percentage ongevallen bij dakwerkers 35 procent hoger ligt dan het gemiddelde van de bouwsector? Bovendien zijn hun ongevallen een stuk ernstiger: welgeteld 68 procent.

Gelukkig bent u een bewuste aannemer, die zijn dakwerkers veilig wil laten werken. En ongevallen op en rondom zijn werf koste wat kost wil voorkomen. Deze blog helpt u op weg.

Denk na over de werfinrichting

Eerste stap: de werfinrichting. Sommige aannemers besteden hier te weinig aandacht aan. Terwijl een goed uitgedachte inrichting de werf net een stuk veiliger maakt. Voor de dakwerkers, ja, maar ook voor iedereen die in de buurt komt.

Zorg voor:

  • sociale voorzieningen. Zoals kleed- en wasplaatsen, toiletten, eetplaatsen, drankvoorziening en plekken om uit te rusten.
  • werfafbakening. Met afsluitingen hou je onbevoegde mensen tegen en maak je duidelijk waar de bouwplaats begint.
  • Zo voorkomt u dat voorbijgangers worden geraakt door vallend materiaal of gereedschap.
  • manieren om materiaal te transporteren. Uw werknemers alles manueel laten verplaatsen naar het dak? Dat doet u beter niet. Het risico dat ze vallen of op langere termijn rugklachten krijgen, is te groot. U gebruikt beter een materiaallift. Met een gesloten bak, zodat er niets uit valt.

Top van de ijsberg

De tips in deze blogs zijn maar het tipje van de ijsberg. Wilt u precies weten hoe uw dakwerkers veilig aan de slag gaan? Bekijk deze duidelijke brochure van Constructiv.

Voorzie in collectieve veiligheidsmiddelen

De volgende stap: collectieve preventiemaatregelen nemen. Enkele goede praktijkvoorbeelden:

  • vaste steiger: de beste dakrandbeveiliging, als hij leuningen van 1 tot 1,2 meter hoogte heeft. Scherm ook de puntgevels goed af.
  • leuningsystemen: er bestaan verschillende soorten, van een leuningsysteem met boutverankering tot een hang- of bakgootsysteem. Ook hier zijn leuningen belangrijk.
  • vangnetten: vooral relevant in de industriebouw. De netten worden dan onder de betonspanten gehangen. Belangrijk: reken genoeg plaats onder het net, zodat dat kan meegeven bij een val.
  • hoogtewerkers: niet zeker of uw werknemer een veiligheidsgordel moet dragen? Kijk het na in de gebruiksvoorschriften van de hoogtewerker.

Er zijn ook persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsharnas of verplaatsbare verankeringen. Al vraagt de wet wel dat u eerst focust op de collectieve middelen.

Let op: voor al deze beschermingsmiddelen gelden er een heleboel normen. Deze brochure geeft u een overzicht (pagina’s 14 tot 17).

Let op voor gezondheidsrisico’s

Denkt u dat het ophoudt bij veiligheidsrisico’s? Think again. Uw dakwerkers krijgen ook te maken met gezondheidsrisico’s. Hieronder sommen we er een paar op, met oorzaak én mogelijke oplossing:

  • zware lasten  = rugklachten
    oplossing: werken met een ladderlift of hijskraan
  • lawaai van een cirkelzaag = gehoorschade
    oplossing: gehoorbescherming dragen
  • giftige stoffen zoals asbest of lood = longproblemen
    oplossing: ademhalingsbescherming of stofmaskers en handschoenen dragen, en soms een wegwerpoverall
  • hoge tijdsdruk = stress
    oplossing: check stress op de werf

Stappenplan

Tip: maak op voorhand een stappenplan. Zo komt u precies te weten welke preventiemaatregelen uw project nodig heeft.

Toon uw engagement voor minder stress en meer veiligheid op de werf en onderteken het veiligheidscharter. Dan verschijnen uw naam en bedrijfsnaam hier, tussen de namen van andere weldoeners.

Bekijk reacties ( )