Veilig gebruik van stellingen op de werf

Wim Deloof
21 april, 2021

Matexi bouwt nieuwbouwwoningen op een verkaveling in Berlare. De projectontwikkelaar werkt met verschillende aannemers. Wat betekent dat voor de veiligheid? We bezoeken de bouwplaats en vragen het aan Pieter Speybrouck, project-engineer bij Matexi. En spreken Philippe Englebert, bestuurslid van de VBVC (Vlaamse beroepsvereniging voor veiligheidscoördinatoren), die optreedt als veiligheidscoördinator op de werf.

Pieter, waarop moet je letten als je werkt met verschillende aannemers?

Pieter Speybrouck: “Werken met verschillende aannemers vergt een strakke planning en een degelijke voorbereiding. Een goed opgesteld veiligheidsplan hoort er bij Matexi standaard bij. We hebben een scala aan maatregelen die gelden voor elke werf. Dus ook voor nieuwe verkavelingen zoals hier in Berlare.”

Wat zijn de grootste risico’s?

“Struikel- en valgevaar op grote hoogte zijn de belangrijkste risico’s bij woningbouw. Die vermijden is dus een van onze prioriteiten. Hoe we dat doen? We plaatsen steigers die voldoen aan de veiligheidsnormen. Daarin zijn we heel consequent. We laten ze trouwens ook keuren door een externe partij.”

Zijn er bijzondere maatregelen voor een steiger?

“Verschillende aannemers maken gebruik van dezelfde stellingen. Daarom verlangen we van hen dat ze de steiger en de werf proper achterlaten voor de volgende ploeg. Dat is niet alleen beleefd. Een nette werf draagt ook bij aan de veiligheid. Staat een stelling niet honderd procent zoals ze moet staan? Dan moeten ze onmiddellijk contact met ons opnemen. Dat drukken we hen echt op het hart. En dan grijpen we meteen in.”

Zijn er nog veiligheidsvoorschriften waarvoor jullie aandacht hebben?

“Natuurlijk zijn er nog andere gevaren. Bijvoorbeeld bij het slijpen van stenen en ander materiaal komen stoffen vrij die gezondheidsrisico’s inhouden. Daarom checken we regelmatig de afzuigingsmachines. Zijn die correct aangesloten? Staan ze op de juiste plaats? Verder kijken we nauwlettend toe op het dragen van persoonlijk beschermingsmateriaal. Tja, dat zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Helaas zien we dat sommigen er toch nonchalant mee omgaan.”

 

Pieter Speybrouck

 

Safety My Priority-campagne is belangrijk

“Daarom zijn we blij met de Safety My Priority-campagne. Het is een goede actie die de veiligheid positief onder de aandacht brengt. En dat helpt om de risico’s te beperken. Bij alle spelers in de bouwsector: projectleiders, werkmannen … iedereen die op de werf komt.”

Dat vindt ook Philippe Englebert die door Matexi als veiligheidscoördinator is aangesteld. “Ik sluit me daarbij aan: het is een belangrijke campagne. Aandacht hebben voor veiligheid, dat doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Toch is het veiligheidsbelang nog niet bij iedereen even goed doorgedrongen. Ik hamer daar echt op bij aannemers: maak van veiligheid een prioriteit. Hou de werf proper en veilig – voor jezelf en voor de aannemer die na jou komt.”

Welke fouten kom jij het vaakst tegen op de werf?

Philippe Englebert: “Als het gaat over steigers, zie ik nog regelmatig dat ze te laat geplaatst worden. Of onveilig. En verder blijft het oppassen voor trapgaten en liftkokers. Die veroorzaken ongevallen met grote gevolgen. Daarmee kun je dus niet voorzichtig genoeg zijn. Zorg ervoor dat ze goed zichtbaar en afgeschermd zijn om die ongelukken te vermijden.”

Dat zijn praktische voorbeelden, Philippe. Zijn er andere redenen waarom het met de veiligheid soms mank loopt?

“Communicatie. Dat is vandaag een van de grootste uitdagingen. Er lopen heel wat nationaliteiten op een werf rond. Niet iedereen spreekt dezelfde taal. Soms ís er zelfs geen gemeenschappelijke taal. Dan wordt het moeilijk, natuurlijk. Er bestaat veel documentatie in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. En we hebben al brochures en folders opgesteld met pictogrammen. Toch is dat nog te beperkt. Niet voor elk woord vind je een geschikt pictogram. Er is dus zeker nog ruimte voor verbetering.”

Hoe reageren mensen op jouw advies?

“Ik rij dagelijks van werf naar werf en voer gesprekken met projectleiders en aannemers. Of ik me wel eens boos maak? Ja, dat gebeurt. Als je de veiligheidsvoorschriften niet naleeft, breng je niet alleen jezelf maar ook anderen in gevaar. Daarover wind ik me soms op. Daar is veel begrip voor en mijn aanwijzingen worden doorgaans vlot geaccepteerd. En gelukkig is dat geen dagelijkse kost. De meesten zijn vooral blij met mijn advies. Ze willen zeker zijn dat ze alles correct toepassen.”

Ontdek de verschillende opleidingen over van de Confederatie Bouw. De modules vinden plaats over heel Vlaanderen en in verschillende talen.

Wil je meer weten over Matexi? Bekijk het project in Berlare.

Bekijk reacties ( )