Nog veiliger op hoogte, dankzij persoonlijke valbescherming

Wim Deloof
2 december, 2020

Wie op hoogte werkt in de bouw, krijgt er een risico bij: valgevaar. Om dat risico in te perken, zijn er in de eerste plaats collectieve beschermingsmiddelen zoals dakrandbeveiliging en vangnetten. Alleen schakelen die het valrisico niet altijd volledig uit. En heb je dus meer nodig: persoonlijke valbeveiliging.

Driedelige bescherming

Persoonlijke valbeveiliging bestaat uit een valharnas, een verbindingssysteem en een verankeringsmiddel. Verbindingssystemen zijn er in drie soorten:

  1. een valharnas met een vaste vanglijn (ook wel een valharnas met retentie genoemd). De lijn is zo afgesteld dat de gebruiker onmogelijk kan vallen.
  2. een valharnas met vanglijn met valstopapparaat, dat ook ‘stop-chute’ of valblok heet. Het oprolsysteem heeft een automatisch blokkeringssysteem en werkt zoals een veiligheidsgordel.
  3. een valharnas met een elastische vanglijn met ingebouwde valdemper.

Meer info

Deze blog is bedoeld als een kort overzicht. We bespreken dus niet alles. Wilt u meer weten over persoonlijke beschermingsmiddelen? Bekijk dan zeker onderstaande bronnen:

 

Preventiemaatregelen en risico’s

Wanneer het gaat om veiligheid op de werf, geldt altijd: maak eerst een risicoanalyse. Kies het type bescherming op basis van zaken als:

  • aard en duur van het werk
  • ervaring van de arbeider
  • arbeidsomstandigheden
  • mogelijke schok
  • valfactor
  • valhoogte

Zelfs als u voorziet in persoonlijke valbescherming, zijn er nog andere preventiemaatregelen die het risico op een arbeidsongeval verkleinen:

  • Gebruikt u een systeem met valdemper? Dan moet er genoeg ruimte zijn om te vallen (‘vrije ruimte’). Dat klinkt gek, maar is logisch: bij te weinig ruimte riskeert de arbeider ergens op te vallen of tegenaan te botsen.
  • Zorg dat uw werknemers zicht recht boven hun hoofd verankeren. Zo verkleint de kans dat ze gaan slingeren bij hun val en ergens tegenaan botsen. Hou de lijn ook zo kort mogelijk, zodat uw arbeiders dicht bij hun ankerpunt blijven.
  • Plan wat u doet nadat iemand is gevallen. Hoe zal die persoon zo snel mogelijk worden gestabiliseerd en geëvacueerd? Dat is belangrijk, want langer dan 20 minuten in de lucht blijven hangen na een val houdt gezondheidsrisico’s in.
  • Controleer of de valbeveiliging gekeurd en in orde is.
  • Geef uw werknemers een opleiding over het gebruik en de controle van persoonlijke valbeveiliging. Zorg ervoor dat iedereen weet:

- hoe je een harnas aantrekt;
- wat de verschillende verbindingssystemen zijn en voor welke toepassingen je ze gebruikt;
- welke verankeringssystemen er zijn en waaraan je ziet of ze gekeurd zijn.

Onderteken het veiligheidscharter

Toon uw engagement voor minder stress en meer veiligheid op de werf en onderteken het veiligheidscharter. Dan verschijnen uw naam en bedrijfsnaam hier, tussen de namen van andere geëngageerde werkgevers.

Bekijk reacties ( )