Preventiehiërarchie
Iedereen weet het: voorkomen is veel beter dan genezen. We kunnen zowel onze werkgevers als werknemers uit de bouwsector dan ook niet genoeg wijzen op het belang van een gepast preventiebeleid. Handige tool daarbij is de Preventiefiche 1064 “Werken bij warm weer”, uitgegeven door ons sectoraal preventie-instituut Constructiv.
In toepassing van de algemene beginselen van de Codex Welzijn op het Werk, is elke werkgever verantwoordelijk voor de structurele aanpak van preventie door middel van een dynamisch risicobeheersingssysteem. Concreet komt het erop neer dat hij een risicoanalyse zal moeten opmaken en ook bij de bescherming tegen schadelijke UV-stralen dient de zogeheten drieledige preventiehiërarchie gevolgd.
In de eerste plaats moet het risico aan de bron worden uitgeschakeld of zoveel mogelijk beperkt. Dit kan door een aantal organisatorische en/of technische maatregelen. Bijvoorbeeld door ’s ochtends vroeger te beginnen om te kunnen stoppen als de zon het hoogst staat en het meest straling uitstuurt. Of bepaalde elementen van een gebouw in het atelier of de fabriek (prefab) te vervaardigen in plaats van op de werf. Andere mogelijkheid is om op de werf een soort taakrotatie in te bouwen, zodat de blootstellingsduur kan worden beperkt. Ook het regelmatig inlassen van pauzes, zodat de bouwvakkers even de schaduw en/of de friste van een goed geventileerd of gekoeld lokaal kunnen opzoeken, is één van de door Constructiv voorgestelde maatregelen. Tijdens die pauzes dient voldoende water of andere frisdrank ter beschikking gesteld. Regelmatig drinken is immers belangrijk om dehydratatie te voorkomen.