Ierland. Nederland. Zweden. Het Verenigd Koninkrijk.
Wat bovenstaande landen met elkaar delen? Ze hebben de veiligste bouwsector in de EU.
Voor België is er minder goed nieuws. Blijkbaar doet ons land het niet goed. Ondermaats zelfs: het totaalrisico op een arbeidsongeval is bij ons meer dan dubbel zo hoog als bij de modellanden.
Hoger risico in deelsectoren
Over de veiligheidsrisico’s in België bestaan wel meer interessante cijfers. Zo blijkt dat:
- het risico een stuk hoger ligt in bepaalde deelsectoren, zoals bij spoorwegenwerken, dakwerken en chapewerken
- het risico een stuk hoger ligt bij kleinere bouwbedrijven
- het risico op bepaalde types bouwongevallen in België opvallend hoger ligt dan in de vier best presterende landen. Zo is de kans dat iemand verongelukt omdat er een voorwerp op hem valt, bij ons tot wel acht keer hoger.
België heeft dus nog wel wat te leren. Maar het interessante aan de cijfers hierboven is dat ze tonen waar de meeste ruimte is voor vooruitgang. Als kleine bedrijven bijvoorbeeld meer op veiligheid zouden letten, zou België het al heel wat beter doen, net omdat de risico’s daar op dit moment zo hoog liggen.
Op naar een veiligheidscultuur
Wil België opklimmen naar het niveau van de voorbeeldlanden? Dan zal het uiteindelijk alle aspecten van het risico moeten aanpakken. Door van algemene benadering te veranderen, van veiligheid een hoofdbekommernis te maken en in de bouw een veiligheidscultuur te ontwikkelen.
Daar is een mentaliteitswijziging voor nodig. Die er niet kan komen zonder de wil van bedrijfsleiders. Van aannemers zoals u.
Dat hoort u goed. Úw engagement en úw inzet zijn de belangrijkste fundamenten van een veiligheidscultuur in uw bedrijf. Het is die inzet die van België misschien wel ooit de beste leerling van de klas zal maken.
Onderteken het Safety My Priority-charter en toon medewerkers en collega-aannemers dat u zich engageert voor een veiligere Belgische bouwsector.