Vanwaar die radicaal andere manier om mensen bewust te maken van veiligheid?
“Mensen die dagelijks op een werf werken, zitten niet graag uren op een stoel. Om die reden wilden we niet de zoveelste ‘schoolachtige’ dag organiseren maar een interactief gebeuren. Er zijn in totaal veertien verschillende workshops, waarin we mensen uitnodigen zoveel mogelijk input te geven. Die willen we dan verwerken in ons toekomstige veiligheidsbeleid.”
Geeft u eens enkele voorbeelden van workshops en het nut dat ze hebben?
“Bij de workshop ‘daily start-up’ geven we een opdracht, waarbij we niet direct zeggen hoe je die moet uitvoeren. Zo ervaren deelnemers zelf waarom ze ’s morgens best eerst afstemmen met alle partijen, en duidelijke afspraken maken. Dat werkt veiliger én efficiënter. In een andere workshop gebruiken we ‘virtual reality’ om aan te tonen wat de gevolgen zijn van verkeerd uitgevoerde handelingen.”
Een ander verschil met vroeger is de manier waarop jullie groepen indelen?
“Dat klopt. Het thema veiligheid leeft al geruime tijd binnen BAM. Ook vorig jaar hadden we een ‘Safety Week. En op basis van de feedback die we toen kregen, hebben we besloten onze mensen niet langer in te delen op basis van ‘business units’ maar op basis van het werk dat ze doen. Op die manier heb je vandaag negen groepen. Bijvoorbeeld een groep werfleiders, een groep werfleiders, een groep machinisten en verder de mensen van het spoor, het onderhoud, de infrawerken ... Ze volgen allen, naargelang hun functie, zes specifieke workshops.