Karel werkt als arbeider in de bouw. Op een dag moet hij een zware cementzak naar de werkplaats dragen. Karel buigt zich voorover, zet zich schrap, geeft een harde ruk aan de zak en voelt een hevige pijnscheut door zijn rug gaan. De pijn blijft aanhouden, ook de dagen erna, en Karel roept de dokter erbij. Het verdict? Karel mag vier maanden niet werken.
Karel is een fictief persoon. Hij vertegenwoordigt de talloze arbeiders op Belgische werven die té zware lasten moeten heffen en verplaatsen. Vaak zonder dat er eerst is nagedacht over preventiemaatregelen of het gebruik van de juiste heftechnieken. Met kwalijke gevolgen op korte termijn – zoals plotse spierverrekkingen of -scheuren – en op lange termijn – chronische rugpijn.
Uw prioriteit? Vermijden dat ervaren medewerkers voor lange tijd out zijn. Dat doet u met deze acties.
Preventiemaatregelen verplicht
Als aannemer hebt u wettelijke verplichtingen wanneer het gaat om het dragen van zware lasten. Uw medewerkers informeren en opleiden over ergonomie, bijvoorbeeld. En ook: preventiemaatregelen nemen, ofwel om het dragen zelf te vermijden, ofwel om het minstens zo veilig mogelijk te laten gebeuren.
Zo bent u bijvoorbeeld verplicht om de volgende organisatorische maatregelen te nemen:
- hulpmiddelen voorzien die helpen bij het dragen, zoals een kruiwagen
- materialen bestellen in zakken van minder dan 25 kg
- materialen laten leveren in de buurt van de werf
- de werknemers opleiden en informeren
Juiste houding is goud waard
Stel dat er niets anders opzit dan een zak cement met de hand ergens naartoe te dragen. In dat geval zijn er bepaalde principes en specifieke hef- en tiltechnieken waarmee uw medewerkers letsels voorkomen:
- Zet de voeten langs beide kanten van de last.
- Ga door de knieën.
- Behoud de natuurlijke curve van de wervelkolom.
- Draag de last zo dicht mogelijk bij het lichaam.
- Vermijd draaibewegingen.
Met de juiste heftechniek werken uw medewerkers zoveel veiliger. Brengt u hen op de hoogte? Meer informatie vindt u in deze brochure van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Maak uw werf veiliger
Door preventief om te gaan met zware lasten, zorgt u ervoor dat het risico op arbeidsongevallen binnen uw onderneming daalt. En draagt u bij aan een veiligere Belgische bouwsector.
Toon uw engagement aan collega-aannemers, klanten en medewerkers en onderteken het Safety My Priority-charter. Dan verschijnen uw naam en die van uw onderneming op onze website.
Wilt u extra info over alles wat u kunt doen om rugklachten en arbeidsongevallen op uw werf te voorkomen? Download de fiche van Constructiv over het manueel dragen en tillen van lasten. Of download dossier 107 van Constructiv, over de preventie van rugklachten in de bouwsector.