Arbeidsongeval op uw werf? Volg dit stappenplan
“Het was 8 januari 2018. Rond 10 uur krijg ik een telefoontje van de ploegbaas. ‘Mark*,’ stamelt hij, ‘we hebben een vreselijk ongeluk gehad. Het is erg, het is erg.’ Meer kreeg hij niet gezegd.”
Aan het woord is projectingenieur Mark. Een van zijn medewerkers, Jos*, kwam tijdens werken aan de sporen met zijn hand onder de voorkraan terecht.
Stappenplan is goud waard
Ongevallen zoals dat van Jos komen helaas veel voor in de bouw. Elke dag vinden er tot wel 56 ongevallen plaats die leiden tot arbeidsongeschiktheid.
Gebeurt zo’n ongeval op uw werf? Dan is dat voor u als aannemer vaak overweldigend. Er is heel wat om aan te denken, en daarom ook heel wat dat u kunt vergeten.
Een duidelijk stappenplan is dan goud waard. Daarom lijsten we hieronder een checklist op en tonen we hoe u goed communiceert over het ongeval. Zo hebt u alle informatie om op de best mogelijke manier om te gaan met een arbeidsongeval op uw bouwplaats.
Checklist
Constructiv maakte een digitaal boekje over arbeidsongevallen op de werf. In die bundel vindt u ook een checklist met de te ondernemen acties bij een ongeval. Mogelijke acties zijn:
- aangifte doen bij de verzekering
- onderzoek laten doen door de preventieadviseur van de IDPB of de EDPB
- om advies vragen van het comité PBW
Welke acties u precies onderneemt, hangt af van het soort ongeval. Zo vraagt een heel ernstig arbeidsongeval om meer acties dan een incident of een licht arbeidsongeval.
Graag meer info over wat u het best doet bij een arbeidsongeval? Download het volledige Constructiv-boekje. Zo bent u zeker dat u bij een ongeval op uw werf altijd de juiste stappen volgt.
Crisiscommunicatie
Vervolgens is er de manier waarop u communiceert over het ongeval. Om u daarbij te helpen, vindt u hier een crisisplan van Confederatie Bouw. Dat bevat tips zoals:
- Bedenk op voorhand een vaste boodschap.
- Maak een Facebook-pagina aan en plaats daarop uw boodschap.
- Neemt de pers contact met u op? Ga daar dan op in. En vertel hen uw boodschap, maar niets meer.
- Stelt de pers extra vragen? Gebruik dan een zin als: "Op verdere vragen kan ik momenteel niet ingaan."
Het crisisplan geeft ook meer algemene tips:
- Verzamel zoveel mogelijk info over het ongeval.
- Neem contact op met uw verzekeraar en/of uw advocaat.
- Neem maatregelen om de schadelijke gevolgen van het ongeval zoveel mogelijk in te perken.
Onderteken het veiligheidscharter
"Wat gebeurd is, is gebeurd", vertelt Jos, de medewerker die met zijn arm onder een kraan terechtkwam. "Maar ik denk dat er op het niveau van veiligheid, gezien mijn ongeval, nog dingen zijn die kunnen verbeteren."
Projectingenieur Mark beaamt dat: "Een ongeluk moet worden vermeden. Het is tijd om duidelijke afspraken te maken."
Duidelijke afspraken maken: het is een van de manieren waarop u zorgt voor meer veiligheid op uw werf. Bent u overtuigd van het nut van zulke afspraken? Onderteken dan ons veiligheidscharter. En toon collega-aannemers, klanten en medewerkers, vrienden en familie dat uw onderneming om veiligheid geeft.
*De namen zijn omwille van privacyredenen gefingeerd.