Wat zegt de wetenschap?
Trek uw schoenen uit. Neem een hamer van een halve kilogram, en laat hem op uw voet rusten. U zult de kracht die de hamer op uw voet uitoefent nauwelijks voelen. De volgende stap nu: laat diezelfde hamer vanop 1 meter hoogte naar beneden vallen, op uw voet. U weigert? Terecht, want u beseft dat u met een heel andere kracht te maken krijgt.
Een tweede test. Ga plat op de grond liggen en vraag uw collega de hamer op uw maag te laten vallen. Opnieuw vanop één meter hoogte. Prettig voelt dit niet, maar u zult het zeker overleven. Herhaal nu diezelfde test, maar dan met uw hoofd in plaats van met uw maag. U weigert? Wellicht omdat u aanvoelt dat de klap op uw hoofd veel harder aankomt en dus ook veel zwaardere gevolgen heeft.
Wat onthouden we nu? Niet alleen de hoogte van de val bepaalt hoeveel schade wordt aangericht, ook hoe je de klap opvangt, speelt een rol. In de praktijk wil dat zeggen dat zelfs lichtere voorwerpen, zoals schroeven, een vernietigend effect hebben als ze vanop een grote hoogte naar beneden vallen. Net daar maakt de veiligheidshelm het verschil, met het gladde oppervlak, waarop het voorwerp afketst, en de dempende werking van het binnenwerk.