De veiligheidshelm, een kreukelzone voor uw hoofd

Wim Deloof
16 juni, 2021

Hij zit al eens in de weg. En op warme dagen voelt hij niet even prettig. Maar ondanks die ongemakken moet het dragen van een veiligheidshelm een automatisme zijn. Niet overtuigd? Onze test zal je meteen op andere gedachten brengen.

We komen maar even op de werf, de grote werken zijn al achter de rug … Er zijn wel duizend en één redenen te vinden om die ‘vervelende’ helm aan de kant te laten. En de redenen om hem dan wel te dragen? Die zijn net iets overtuigender.

Wat zegt de wetenschap?

Trek uw schoenen uit. Neem een hamer van een halve kilogram, en laat hem op uw voet rusten. U zult de kracht die de hamer op uw voet uitoefent nauwelijks voelen. De volgende stap nu: laat diezelfde hamer vanop 1 meter hoogte naar beneden vallen, op uw voet. U weigert? Terecht, want u beseft dat u met een heel andere kracht te maken krijgt.

Een tweede test. Ga plat op de grond liggen en vraag uw collega de hamer op uw maag te laten vallen. Opnieuw vanop één meter hoogte. Prettig voelt dit niet, maar u zult het zeker overleven. Herhaal nu diezelfde test, maar dan met uw hoofd in plaats van met uw maag. U weigert? Wellicht omdat u aanvoelt dat de klap op uw hoofd veel harder aankomt en dus ook veel zwaardere gevolgen heeft.

Wat onthouden we nu? Niet alleen de hoogte van de val bepaalt hoeveel schade wordt aangericht, ook hoe je de klap opvangt, speelt een rol. In de praktijk wil dat zeggen dat zelfs lichtere voorwerpen, zoals schroeven, een vernietigend effect hebben als ze vanop een grote hoogte naar beneden vallen. Net daar maakt de veiligheidshelm het verschil, met het gladde oppervlak, waarop het voorwerp afketst, en de dempende werking van het binnenwerk.

Niet overtuigd? Tijd voor een echte test

Om u de pijn te besparen, hebben we zelf een test uitgevoerd. Welk effect hebben een schroef, een scherf van een dakpan en een hamer als ze vanop één of twee verdiepingen hoog op een watermeloen vallen? En wat is het verschil als we diezelde meloen een veiligheidshelm op zetten?

 

BEKIJK DE VIDEO

Ken de risico’s

Een veiligheidshelm beschermt u niet alleen tegen vallende voorwerpen. Hij beschermt ook bij het stoten van uw hoofd tegen obstakels, bij het transport van zakken of pakken op het hoofd of de schouders, en tegen wegvliegende deeltjes en spattende producten. Dat zijn risico’s die op bouwplaatsen voortdurend aanwezig zijn.

Opbouw van de helm

Een veiligheidshelm bestaat uit een helmschaal, een binnenbekleding of binnenwerk, en eventueel toebehoren. Helmschalen worden vandaag voornamelijk vervaardigd uit thermoplastische of thermohardende materialen.

Thermoplastische helmen (polyethyleen, ABS, polycarbonaat):

  • zijn geschikt in arbeidssituaties waar geen intense warmtestraling aanwezig is;
  • zijn licht;
  • zijn vrij sterk onderhevig aan veroudering (levensduur van ongeveer 2 jaar, zie gebruiksaanwijzing van de fabrikant), voornamelijk wanneer ze blootgesteld worden aan UV-straling.

Thermohardende helmen:

  • zijn bestand tegen hoge temperaturen;
  • zijn zwaarder;
  • zijn beter bestand tegen veroudering;
  • zijn duurder dan thermoplastische helmen.

Het binnenwerk

Het binnenwerk vervult twee functies

  • Het laat toe de helm aan te passen aan de hoofdomtrek van de gebruiker.
  • Het dempt de schok en remt de beweging van het vallende voorwerp af

De hulpstukken

  • De kinriem voorkomt dat de helm van het hoofd zou vallen bij felle wind of bij een gebogen werkhouding.
  • Er kunnen ook beschermingsmiddelen zoals een gelaatsscherm, oorschelpen, een nekbescherming, enz., worden aangebracht.

De regels? Het onderhoud?

Meer weten over veiligheidshelmen? Deze prevenventiefiche van Constructiv vertelt er alles over.

Bekijk reacties ( )