Grootste veiligheidsrisico’s in de zomer
Warmte beïnvloedt de concentratie negatief waardoor de veiligheid afneemt. De reactiesnelheid vermindert waardoor reële gevaren ontstaan bij de bediening van werktuigen en machines. En door overmatige transpiratie aan de handen heb je minder grip op het werkmateriaal.
Welzijnswet en risicoanalyse
In de vorige editie van het Safety My Priority-magazine haalden we de welzijnswet al aan. Die verplicht je als werkgever om het welzijn van je medewerkers te bevorderen. De wet wijst ook op de aanpak en gevolgen van werken in warm weer. Preventie heeft de grootste prioriteit. Die begint met een planmatige aanpak en een dynamisch risicobeheersysteem.
Een grondige risicoanalyse geeft aan welke acties het urgentst zijn. Schat je risico’s op voorhand goed in en tref je tijdig de nodige maatregelen? Dan bescherm je je medewerkers beter en bespaar je jezelf veel ellende achteraf. De risicoanalyse, een doordacht preventieplan en een jaarlijks actieplan helpen je daarbij.
Preventiemaatregelen bij warme weersomstandigheden
Een efficiënte planning en organisatie verlagen de risico’s. Bijvoorbeeld de invoering van een aangepast uurrooster. Zo vermijd je dat je medewerkers op de warmste uren van de dag op een stelling staan. Taakrotatie is een andere optie. En denk aan de creatie van schaduw door panelen of zeilen te plaatsen. Maak bij werken binnen zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke ventilatie, ook ’s nachts.
Vraag raad aan je preventieadviseur
Jouw medewerkers optimaal beschermen, dat is de rol van de preventieadviseur. Hij of zij geeft je graag advies over beschermingsmiddelen en te nemen maatregelen bij warm weer. Vraag er gerust naar.