Werken tijdens de lockdown, het kan!
Midden maart plaatste de regering ons land in lockdown om de coronacrisis te bedwingen. Ondanks de strenge maatregelen, mochten aannemers toch verder werken, op voorwaarde dat ze aan een reeks strenge maatregelen voldeden. Schilderwerken De Witte uit het Waasland was en van de bedrijven die ook tijdens de lockdown konden blijven doorwerken.
“Zoals iedereen in de bouw, hebben wij ook de gevolgen van de coronamaatregelen gevoeld,” vertelt Pieter De Witte. “We waren voor de corona-uitbraak al bezig met de restauratie van het interieur van de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stefanuskerk in het West-Vlaamse Dentergem. Daar waren de muren en gewelven erg beschadigd en vervuild door vocht en zoutuitbloeiingen. Ook bladderde de verf op verschillende plaatsen af en waren er vochtproblemen. Alles moest dus opnieuw bepleisterd en herschilderd worden.
De kerk was al volledig in stellingen gezet toen de overheid midden maart de verstrengde corona-maatregelen aankondigde. Op dat moment stonden wij voor de keuze, konden we nog verder werken of niet? We hebben toen de koppen bij elkaar gestoken en de richtlijnen van de overheid geanalyseerd. Werken in niet-bewoonde gebouwen waren nog toegelaten, mits we de social distancing konden garanderen. Een kerk mag dan wel het huis van god zijn, het is een onbewoond gebouw, dus daar stelde zich geen probleem.”
1,5 m afstand
“Ook de social distancing is in een gebouw van die afmetingen niet onoverkomelijk. Wanneer je één persoon laat werken in de linkerzijbeuk, een andere in de rechterzijbeuk, en een derde in het koor, dan zit er al snel twintig meter of meer tussen iedere werknemer,” vervolgt Pieter De Witte.
“Bovendien bevatten de stellingen in de kerk vijf traptorens, terwijl we er precies met vijf mensen aan de slag waren. We hebben dus aan iedere schilder een eigen traptoren toegewezen, zodat ook daar de kans op besmetting geminimaliseerd werd. Verder hebben we tijdens de schafttijden ook veel meer afstand bewaard dan normaal en hebben we nog enkele voor de hand liggende maatregelen genomen, zoals veel vaker de handen wassen, handgels gebruiken, enzovoort.
Ook het transport naar de werf verliep niet zoals normaal. Iedere schilder reed namelijk apart naar de werf. Omdat ons bedrijf niet voldoende bestelwagens had, betekende dat dat enkele mensen met hun eigen wagen moesten rijden.”
Doorgaan
Voor een bedrijf als Schilderwerken De Witte was het erg belangrijk dat ze ondanks alles toch konden blijven werken.
Pieter De Witte: “Voor een KMO als de onze is dat essentieel. Werken uitstellen komt uiteindelijk toch altijd neer op omzet die verloren gaat. En voor onze werknemers staat technische werkloosheid gelijk aan inkomensverlies. Iedereen is er dus bij gebaat wanneer we toch kunnen blijven doorwerken. Inclusief de klant!”